Home / Korisno / Ovo su najčešći uzroci raka

Ovo su najčešći uzroci raka

Preko četrdeset procenata slučajeva karcinoma i isto toliko smrtnih slučajeva od ove bolesti moglo bi da se izbegne ili smanji kada bi se promenio način života, smanjilo pušenje i unosilo više voća i povrća, prenosi medicinski magazin “CA: A Cancer Journal for Clinicians”.

Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća, rak može da se razvije kod 1,9 procenata stanovništva i da rezultira smrću kod 2,7 posto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultuje razvojem raka kod 1,8 procenata slučajeva, dok smrtnost iznosi 1,1 odsto.

Najviše je obolelih i posledično umrlih od karcinoma koji se povezuju sa pušenjem, čak 19 posto. Gojaznost je na drugom mestu, koja kod 7,8 odsto slučajeva rezultuje razvojem karcinoma. Na trećem mestu je alkoholizam, koji utiče na razvoj raka kod 5,6 posto slučajeva. Na četvrtom mestu je preterano izlaganje ultraljubičastim zracima, i utiče na razvoj raka kod 4,7 odsto slučajeva.

Prema podacima iz 2014. godine, pacijenti najčešće obolevaju od raka pluća, a kod 81,7 posto slučajeva, uzrok je pušenje. Što se gojaznosti tiče, ona je povezana sa 60,3 posto slučajeva raka grlića materice, trećinom svih slučajeva karcinoma jetre i 11,3 postotaka dojke, kao i 5,2 posto slučajeva raka debelog creva.

Alkohol je odgovoran za skoro polovinu slučajeva raka usana i jednjaka kod muškaraca, odnosno četvrtine kod žena. Skoro 25 procenata slučajeva raka jetre kod muškaraca i 11,9 posto kod žena povezuje se sa unosom alkohola. Kod žena to može u 16,4 odsto slučajeva da utiče na razvoj raka dojke.

Što se ultraljubičastih zraka tiče, oni su odgovorni za 96 odsto slučajeva nastanka melanoma kod muškaraca i 93,7 odsto kod žena.

Izvor: Nedeljnik.rs

About admin

Check Also

ČISTI CRIJEVA, SMANJUJE TEŽINU, REGULIŠE KISELINU: Ako ovo budete jeli tri dana nećete vjerovati šta će se desiti sa vašim tijelom

vaj obrok čisti masti u crijevima i na taj način smanjuje težinu, a također reguliše …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: