Home / Zdravlje / Preneseni bol otkriva koji vam je organ u telu ZAPRAVO oboleo

Preneseni bol otkriva koji vam je organ u telu ZAPRAVO oboleo

Neke bolove nikada ne bi trebalo ignorisati. Međutim, možda nikada niste pretpostavili da bolovi u određenom delu tela mogu biti uzrokovani nečim potpuno nepovezanim.

Preneseni bol nastaje kada problem na jednom mestu izaziva bol na drugom mestu. Neke simptome definitivno ne bi trebalo ignorisati. Obratite pažnju na mesta na kojima se javlja bol pre nego što ga otpišete kao “normalan”.

1. Srce

Ako imate srčanih problema, možda osećate bol u grudima oko srca. Međutim, možete osetiti i preneseni bol niz levu ruku ili između lopatica. Medicinski fakultet na univerzitu u Mičigenu kaže: “Srčani bol se često prenosi na delove tela koji šalju impulse u isti deo kičmene moždine koji prima srčane senzacije. Ovo se posebno odnosi na levu stranu tela.” Svi bolovi vezani za srce mogu da predstavljaju potencijalni po život opasni problem koji zahtevaju medicinski tretman.

2. Pluća i dijafragma

Problemi sa plućima i dijafragmom mogu biti uzrok prenesenog bola na jednoj strani vrata ili u ramenu. Ovo može biti rezultat problema sa disanjem ili sa freničnim nervom koji ide od kičme, kroz pluća do dijafragme. Oboljenja pluća i dijafragme mogu da dovedu do ozbiljnih problema na gornjem delu tela zbog uticaja na mišiće vrata. Rspiratorne probleme treba uvek shvatiti ozbiljno i potražiti pomoć lekara.

3. Jetra i žučna kesa

Problemi sa jetrom i žučnom kesom takođe mogu da uzrokuju bol u vratu i ramenima, kao i na desnoj strani tela, baš iznad bradavice. Žučna kesa često uzrokuje bol u ramenu. Preneseni bol je sličan bolu u dijafragmi, jer i jetra i žučna kesa udaraju u dijafragmu. Ista poruka se nosi u vrat i rame preko freničnog nerva kao i kod problema sa dijafragmom. Kako vi sami najbolje znate svoje telo, znaćete razliku između ukočenog vrata i ozbiljnog bola. Ako sumnjate na preneseni bol, obratite se lekaru.

4. Želudac i pankreas

Preneseni bol u ovim specifičnim područjima na prednjoj i zadnjoj strani tela može da ukazuje na problem sa želucem ili pankreasom. Oko 50% pacijenata sa akutnim pankreatitisom oseti bol koji se širi u leđa. Može biti prisutna i osetljivost abdomena, obično u gornjem kvadrantu. Znajući koliko opasni mogu biti problem sa ovim organima, veoma je važno da ovakav preneseni bol shvatite veoma ozbiljno.

5. Tanko crevo

Ako imate problema sa tankim crevom, moguće je da ćete osetiti bol u stomaku blizu pupka. Bol u središnjem delu abdomena (oko pupka) može biti način na koji vam telo pokazuje da imate problem sa tankim crevom (upala, spazam creva, funkcionalni poremećaji). Veoma specifična lokacija prenesenog bola može biti od pomoći lekarima koji pokušavaju da pronađu izvor bola u stomaku.

6. Debelo i slepo crevo

Upala slepog creva i problem sa debelim crevom često dovode do prenesenog bola u ovim specifičnim delovima stomaka. Bol u desnoj bedrenoj jami odmah izaziva sumnju na upalu slepog creva. Desna bedrena jama je termin koji se koristi za jamu u bedrenom kosti na desnoj strani srednjeg donjeg stomaka. Zato što je upala slepog creva stanje opasno po život, važno je da hitno zatražite medicinsku pomoć ako osetite bol u ovom području.

7. Bubreg

Problemi sa bubregom mogu da izazovu bol u širokom području, uključujući donja leđa, stomak, karlicu i gornje delove nogu. Bol u bubregu može biti uzrok bola u donjim leđima ispod rebara. Veoma je važno dijagnostikovati problem sa bubrezima, pa odmah posetite lekara ako osetite oštar bol ili nelagodu u ovim delovima tela.

8. Bešika

Problemi sa bešikom često se manifestuju bolom u donjoj karlici ili na prednjoj ili zadnjoj strani. Zato što je bešika smeštena u donjem delu leđa, infekcije ovog organa dovode do prenesenog bola u lumbalnom delu. Postoje brojni ozbiljni problem koji mogu biti povezani sa bešiko. Ovaj bol, naročito ako je praćen drugim urinarnim tegobama, znak je da vam jepotreban medicinski pregled.

9. Jajnik

Problemi sa jajnicima mogu da izazovu bolove sa obe strane abdomena. Ciste na jajnicima se manifestuju oštrim, probadajučim bolom (obično sa jedne strane abdomena). Rak jajnika je veoma ozbiljna, po život opasna bolest. Bilo kakav oštar abdominalan bol trebalo bi da prijavite lekaru, čisto da biste bili sigurni.

Prepoznavanje prenesenog bola ključno je u otkrivanju mnogih bolesti opasnih po život. Ne moraju uvek biti znak za paniku, ali je veoma važno da znate šta se događa u vašem telu.

About admin

Check Also

I DOKTORI ĆE BITI IZNENAĐENI: Ovaj napitak uklanja SAV KATRAN I TOKSINE IZ PLUĆA za samo 72 sata (RECEPT)

vaj napitak bi trebali piti i pušači i nepušači kako bi izbacili toksine iz pluća. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: