Home / Hronika / (VIDEO) ARKAN JE URADIO NEŠTO ŠTO JE RETKO KO SMEO TADA: Pred kamerama Skaj njuza je izvadio deo oborenog F117 a onda poslao brutalnu poruku Bilu Klintonu!

(VIDEO) ARKAN JE URADIO NEŠTO ŠTO JE RETKO KO SMEO TADA: Pred kamerama Skaj njuza je izvadio deo oborenog F117 a onda poslao brutalnu poruku Bilu Klintonu!

Željko Ražnatović Arkana se u jednom intervjuu za Skaj Njuz otvoreno obratio tadašnjem američkom predsedniku Bilu Klintonu povodom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

“Imam deo stelta F117a. Čuvam ga kao suvenir. Vidite to je guma, mogu da je polomim. Kada su oni srušili naš mig 29 oni su na TV-u rekli kako je to poruka za Slobodana Miloševića. E pa mi smo oborili ovaj avion i ovo je sada poruka za Bila Klintona – Nikad se ne svađaj sa Srbima!”, poručio je Arkan u intervjuu za Skaj Njuz.

Podsetimo, 27. marta 1999. srpska protivvazdušna odbrana je oborila čuveni nevidljivi avion F-117.

Pilot koji je upravljao letelicom, Dejl Zelko, uspeo je da se katapultira.

Četvrtog dana bombardovanja letelica je pogođena na nebu iznad Srbije projektilom koji je ispalio 3. divizion 250. brigade PVO, a njeni delovi su se rasuli po ataru sela Buđanovci.

Jedinicom koja ga je oborila komandovao je tadašnji pukovnik Zoltan Dani, a pilota, pukovnika Dejla Zelka, američka spasilačka misija je evakuisala šest sati nakon obaranja. Raketni sistem „Neva“, koji je presudio bombarderu stelt tehnologije, pre četiri dana postavljen je kao eksponat Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

– NATO uopšte nije očekivao tako nešto. Tim svojim pilotima nisu dali čak ni lokatore pomoću kojih bi mogli da ih pronađu ukoliko budu oboreni – prisetio se Zoltan Dani koliko su Amerikanci bili sigurni u neuništivost „noćnog jastreba“.

TRAŽILI DA IM VRATIMO DELOVE

„F-117A noćni jastreb“ je posle brojnih akcija u Libanu, Panami i Iraku stekao oreol „nevidljivog“

Konstruisan je u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajeno za letilice te namene

Američke vlasti su u nekoliko navrata zahtevale od jugoslovenskih organa da se u SAD vrate svi delovi i ostaci lovca bombardera F-117A

Najveći deo ostataka oborenog aviona nalazi se u Muzeju vazduhoplovstva, pokraj aerodroma „Nikola Tesla“

Kurir.rs

About admin

Check Also

Bio je oličenje zdravog života, a onda je UMRO zato što je dnevno pio 2 pakovanja stvari KOJU SVI PIJEMO (FOTO)

Ljudi svakodnevno posežu za ovim pićem ni ne sluteći šta im to radi organizmu. Kada …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: