Home / Korisno / VAŽNA OBAVIJEST ZA SVE VOZAČE: OD 1. DECEMBRA MORATE DA IMATE OVO U GEPEKU, inače vam se ne piše dobro!

VAŽNA OBAVIJEST ZA SVE VOZAČE: OD 1. DECEMBRA MORATE DA IMATE OVO U GEPEKU, inače vam se ne piše dobro!

Agencija za bezbijednost saobraćaja Srbija podsjeća vozače da je, od 1. novembra do 1. aprila, zakonska obaveza da im vozila budu opremljena sa sve četiri zimske gume, ukoliko je na kolovozu snijeg, led ili poledica.

U navedenom kalendarskom periodu, izvan naseljenih mjesta, obavezno je (u prtljažniku) imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije, navodi se u saopštenju Agencije.

 

Kada je snijeg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata.

Agencija takođe, napominje da dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum 4 mm i da se ne smiju postavljati pneumatici sa klinovima.

Ljetnje gume, na temperaturi ispod sedam stepeni, gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje na asfalt, a njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Veća dubina kanala na šarama guma za zimu glavni je razlog zato što čak i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prianjanje nego letnji, podseća se u saopštenju i dodaje da su šare zimskih guma tako oblikovane da sprječavaju zadržavanje snijega i pojavu “akvaplaninga”.

Agencija napominje i da su zimski pneumatici bolji za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni, kao i da je konstrukcija metalnog “kostura” zimske gume tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obrnuto.

Agencija za bezbijednost saobraćaja apeluje na vozače da prilagode vožnju uslovima na putu, poštuju saobraćajne propise i budu oprezni tokom vožnje.

About admin

Check Also

SVI SUŠIMO VEŠ NA POGREŠAN NAČIN, CIJELI INTERNET JE POLUDIO ZA NOVIM TRIKOM:Kako nam ovo ranije nije palo na pamet?!

Većina ljudi suši veš u stanu ili na terasi na čuvenoj sušilici. Jedna korisnica društvene …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: